Jurnal de călătorie

Istanbul. O mie si una de nopti. Prea oriental pentru a fi european. Prea european pentru a fi oriental. Partea I

Istanbul este un oras suspendat intre orient si occident, intre crestinism si islam. Haosul unei medine arabe convietuieste cu localuri occidentale la moda, stradutele labirint ale faimosului bazar sunt in competitie cu arterele pietonale dedicate marilor lanturi de magazine, femei carora li se intrezaresc doar ochii din spatele valului se plimba pe strazi alaturi de pustoaice in fuste scurte.

Istanbul este un spectacol. Sunt momente in care ai senzatia ca esti in mijlocul unul uragan fara sfarsit, alteori percepi o senzatie de echilibru perfect.

Istanbul cucereste, seduce, imbolnaveste si inspira. Este o calatorie in calatorie iar pe mine m-a convins din primul moment cand am pus piciorul in piata Sultanahmet.

Dupa cum v-am povestit deja in articolul Istanbul. O surpriza la hotarul dintre Occident si Orient”, Istanbul a fost o calatorie unde am plecat la drum sceptica si cu multe prejudecati, insa m-a cucerit iremediabil.

Istanbul – de unde atata diversitate?

Bizant, Noua Roma, Constantinopol, Istanbul. Minunatia aceasta de oras si-a schimbat numele de nenumarate ori de-a lungul istoriei. Din cele mai vechi timpuri s-au perindat greci, romani, bizantini, genovezi, venetieni, otomani. Fiecare cultura a lasat urme adanci, contribuind la crearea Turciei moderne a zilelor noastre.

Un oras care trebuie descoperit cu inima si sufletul deschise. Cu ochi mari si curiosi.

Istanbul – de cat timp este nevoie pentru a-l vizita?

O intrebare atat de fireasca la care sunt sigura ca asteptati un raspuns pragmatic. Un numar. Si daca pentru unele destinatii ale lumii este usor sa estimati timpul necesar pentru vizita, in cazul Istanbul-ului va asigur ca este destul de greu.

Cred ca o viata.  Sau o mie si una de nopti (si zile). Un oras atat de bogat din punct de vedere cultural, spiritual, arhitectural, natural, uman, culinar (oh, da! si lista poate continua ca are cam de toate) ofera o experienta ce-ti provoaca toate cele 5 simturi.

Fiecare colt de strada este o descoperire, fiecare straduta este misterioasa, orice chip este emotie, orice zgomot te face sa ciulesti urechile, orice aroma iti imbie mirosul.

Asadar, durata unei sederi in Istanbul depinde de interesele si pasiunile voastre. Cu siguranta va puteti opri si o saptamana, 10 zile si nu veti avea ragaz sa va plictisiti.  Si sunt convinsa ca nu va aveti opri aici si veti reveni oricand cu drag.

Si pentru ca ofera o multime de atractii imi este foarte greu sa rezum totul intr-un singur articol.

Asadar, urmatoarele randuri le voi dedica comorilor prezente in partea asiatica a orasului.

Stiu ca v-am surprins. Va asteptati sa va povestesc despre Moscheea Albastra, Grand Bazar, Agya Sophia si asa mai departe. Insa despre toate acestea va voi uimi intr-un articol viitor.

15 minute de plimbare cu barca pe Bosfor si sa veti trezi pe pamant asiatic. Pare incredibil, dar exact un sfert de ora desparte doua continente. Partea asiatica este mai putin batatorita de turismul de masa, autentica si merita o vizita pentru a trai o experienta completa. Un oras, doua continente si parca 2 lumi diferite.

Istanbul – cartierul Kadikoy

Kadikoy mi-a furat inima pe loc. Este un cartier modern, cu un aer tineresc si o arhitectura variata.

Kadikoy culori si frenezie

Sa fi fost atmosfera dezinvolta, muzicantii de strada, localurile prezente pretutindeni, patiseriile, restaurantele, cafenelele sau ceainariile – motivele pentru care acest loc mi-a cazut cu tronc?!?

Pe strazi prin cartierul Kadikoy

In centrul cartierului este situata una dintre cele mai interesante si pitoresti piete din Istanbul.

Kadikoy markey (sursa: blog.zingarate.com)

Este locul ideal unde puteti sa cumparati produse autohtone: condimente, ceaiuri, fructe uscate si proaspete, lokum (sau rahat turcesc) si dulciuri turcesti de tot felul. Si toate acestea la preturi foarte avantajoase. Mult mai economice fata de partea europeana.

Pofticiosii vor intalni provocari la tot pasul  intrucat vastitatea ofertei nu va poate lasa indiferenti. Negustorii va invita, cu zambetul pe buze, sa gustati din bunatatile pe care le propun si va fi greu sa rezistati tentatiei de a nu cumpara cate putin din fiecare.

Istanbul – cartierul Uskudar

Uskudar este unul dintre cele mai traditionaliste cartiere ale Istanbulului. Deindata ce pasiti aici veti intelege acest lucru intrucat majoritatea femeilor au fata acoperita de un val.

Plimbandu-va dea lungul falezei puteti ajunge pana la Salachak, unde puteti admira simbolul acestui oras si anume Turnul lui Leandru situat pe o insulita pe Bosfor.

Faleza din cartierul Uskudar si o terasa cu vedere la Turnul lui Leandru

Turnul a fost construit de catre persi pentu a monitoriza traficul pe Bosfor, ca ulterior sa devina far. Astazi, acest turn gazduieste un restaurant cochet.

Turnul lui Leandru sau Turnul Copilei

Si totusi acest loc este legat de o legenda, acest turn fiind cunoscut si sub denumirea de “Turnul copilei”. Cred ca v-am facut curiosi!?!

Legenda spune ca  acest turn a fost construit de un rege pentru a o proteja pe fiica sa de un destin tragic, izoland-o pe aceasta insula. Oracolul prezisese ca printesa avea sa moara la varsta de 18 ani muscata de un sarpe. La implinirea varstei de 18 ani, regele darui fiicei sale un cos cu fructe exotice, dar intre fructe era ascuns o viespe, a carei intepatura provoca moartea tinerei. Aceasta muri in bratele tatalui disperat.

Pe faleza puteti participa la spectacolul vietii pescarilor inraiti care duc mai departe originile acestui loc. Sute de undite sunt lansate de pe mal in apa Bosforului. Liniste, sunet de fir de undita lansat in apa Bosforului si turci glumeti ce dintr-un hobby isi asigura traiul de zi cu zi.

Pescari pe malul Bosforului din cartierul Uskudar

Tot in acest cartier puteti admira cea mai mica moschee din Istanbul SemsiPasa.

Indrazniti si pierdeti-va pe stradutele pietei din Uskudar si rasfatati-va cu o cafea sau cay (ceai) intr-unul din numeroasele localuri.

In Turcia se bea cay la orice ora din zi, asadar intrati in cutumele locale.

Istanbul – cartierul Kuzgunkuc

O veche suburbie de pescari pe malul canalului ce desparte Europa de Asia, ce astazi s-a transformat intr-un cartier unde se respira o atmosfera boema. Locuit de evrei dupa anii 1500, ca mai apoi sa li se alature armeni si greci, locul prezinta o incarcatura culturala si spirituala puternica.

Strazi prin Kuzgunkuc

Este zona preferata a tinerilor intelectuali, a blogger-ilor si a designer-ilor de moda vestiti din Istanbul. Stradute intortocheate, case colorate cu o arhitectura deosebita si un aer linistit si relaxat va vor fascina.

Culori, multe culori

Doar aici veti intalni o moschee asezata langa o biserica armeneasca sau o sinagoga langa un lacas de cult ortodox. Acest cartier este simbolul absolut al tolerantei si convietuirii armonioase ce a caracterizat de-a lungul timpului acest oras. O metropola ce gazduieste sub acelasi acoperis,culturi, religii, obiceiuri, traditii, natii atat de diferite.

Asadar, daca ajungeti in Istanbul nu va opriti in a cutreiera doar partea europeana a orasului. Indrazniti si avantati-va pe strazile din cartierele asiatice. O experienta inedita, ce completeaza aceasta incursiune intr-o lume promotoare a acceptarii diversitatilor de natura culturala, religioasa, de mentalitate.

Alte articole care te-ar putea interesa despre Istanbul:

Istanbul. O surpriza la hotarul dintre Occident si Orient.

Te astept in lumea mea! Inscrie-te acum la newsletter si vei fi la curent cu toate noutatile Hoinarind prin lume.

Daca iti place proiectul meu nu uita sa dai Like pe Facebook, Follow pe Instagram si un Share acestui articol.

Multumesc!

Comments are closed.