Jurnal de călătorie

Fes. Cel mai antic oras imperial al Marocului in 2 zile

Exista locuri care par sa se fi oprit in timp. Locuri care te uimesc. Unul dintre ele pentru mine este Fes, cel mai antic oras imperial din Maroc. Fes este un oras haotic, aglomerat, incurcat in afara medinei (medina este partea veche a orasului inconjurata de ziduri fortarete, ce in timpurile strabune protejau locuitorii in caz de atac din partea inamicilor).

Odata ce pasiti in inima medinei, veti descoperi un oras profund legat de traditii. Esti curios ce poti sa vezi in Fes in doua zile? Ma bucur. Esti in locul potrivit.

In acest articol vom descoperi impreuna ceea ce nu trebuie sa ratezi odata ce ai ajuns in Fes si cum sa te bucuri mai bine de vizita acestui oras a carui medina este ca un labirint.

Dar inainte de a incepe, as vrea sa fac o precizare importanta. Nu va lasati coplesiti de cei ce va vor privi mirati in momentul in care le veti impartasit despre planurile voastre de a face o experienta de calatorie prin Maroc.

Intrebarea “ Ce vei face in Maroc?” pe un ton descurajant o sa va fie adresata negresit. Ca si cum nu ar merita sa vizitezi fiecare tara din lume si sa traiesti experiente de viata diferite prin diferite colturi din lume. Mi se spusese despre Fes ca este un loc aproape absurd, plin de oameni coplesitori, agasanti, cu un souk (piata) in care era imposibil sa nu fii deranjat daca era singur. Dar am vrut sa-l vad cu ochii mei!
Eu sunt una dintre acele persoane care indiferent de parerile din exterior voi alege sa traiesc aceste experiente pe propria piele si nu prin ochii altora. Voi alege experiente cat mai diferite si care sa ma scoata din zona de comfort.

Ce sa vizitezi in Fes in 2 zile: Bab Bou Jeloud, Poarta Albastra
Poarta Albastra Bab Bou Jeloud este principalul punct de acces in medina. Aceasta poarta impresionanta cu trei arcuri are culori diferite de la o fatada la alta. Pe o parte este verde, culoarea Islamului. Dar exista si albastru cobalt, culoarea ceramicii din Fes.

Bab Bou Jeloud – fatada albastra
Bab Bou Jeloud – fatada verde

Eu am intrat utilizand una dintre intrarile de pe stradutele secundare insa pentru a da o logica acestui labirint de strazi inguste si intortocheate, ce formeaza medina, va sfatuiesc sa utilizati aceasta poarta de acces. Puteti alege sa va faceti plimbarea intre Tala’a Kebira si Tala’a Seghira, cele doua strazi principale care traverseaza medina. Urmarirea celor doua artere principale va poate ajuta sa vizitati medina fara teama de a va pierde.

Ce sa vizitezi la Fes in doua zile: Medina
Nu puteti spune ca ati vizitat Fes daca nu faceti o plimbare prin Medina. Este inima orasului atat de efervescenta si deopotriva autentica.


Un labirint de alei numeroasea (mai mult de 2000) in care este foarte distractiv sa te pierzi. Medina din Fes, in araba Fes El Bali, este cea mai caracteristica medina din tot Marocul si a fost declarata Patrimoniu Mondial de catre Unesco. Si este cu siguranta una dintre cele mai frumoase. Vizitarea acestui loc este ca un salt in Evul Mediu.

Prin souk in Fes!
O patiserie in souk-ul din Fes
Aprozar in Fes!

Nu de putine ori va trebui sa faci loc cailor si magarilor ce transporta marfurile pe stradutele inguste, accesul altor mijloace de transport nefiind permis.

Transport in medina din Fes

M-am plimbat in nestire fara harta in mana sau acces la mijloace moderne de localizare, am admirat “vitrinele” magazinelor. Mirosul condimentelor in aer. Priceperea mestesugurilor. Culorile puternice. Acel frumos sentiment de libertate care te indeamna sa te pierzi. Instinct. Explorare.

Mestesugat tesator in medina din Fes

Am baut un ceai de menta intr-o cafenea unde erau aproape numai localnici.

Local in Fes! Cu pisica la un ceai de menta!

M-am cocotat pe terasa panoramica situata pe un acoperis si sub ritmul ploii ce cadea domol, am admirat orasul de la inaltime.

Fes pe seara! De la inaltime!

Exista mai multe souk-uri (piete), impartite pe domenii de activitate care mai de care mai antice. Exista cel al vopsitorilor, cel al ierburilor, metalului, lemnului, pielariei, bijuteriilor sau instrumentelor muzicale. Si vizitarea lor te va face sa te intorci in timp.

Ce sa vizitezi la Fes in doua zile: Medersa Bou Inania
Din exteriorul Portii Albastre puteti vedea un minaret cu detalii verzi. Aceasta scoala antica coranica datând din anii 1300 poate fi acum vizitata si de non-musulmani.

Medersa Bou Inania
Medersa Bou Inania

Este o cladire importanta in care elementele caracteristice ale artei islamice se contopesc in deplina armonie. Care sunt acestea? Mozaicuri geometrice, tencuiala si lemn de abanos pentru decoratiuni.

Detalii Medersa Bou Inania

Deindata ce intrati, va veti afla in camera dedicata ritualului ablatiilor. Aici credinciosii se spala pentru a se purifica inainte de rugaciune.

Ce sa vizitezi la Fes in doua zile: tabacaria Chouara
Plimbându-va pe alei veti ajunge cu siguranta in zona medinei unde se prelucreaza pieile.

Chouara este faimoasa tabacarie din Fes. Un miros intepator, chiar deranjant este indiciul ca sunteti in apropierea obiectivului cautat.

Pe strazi in apropierea tabacariei Chouara

Singurul mod de a vedea tabacaria este sa urcati pe terasele magazinelor care o inconjoara. Vizita este gratuita si nu sunteti obligat sa cumparati nimic, dar, in orice caz, vi se poate pretinde un bacsis pentru intrare. Unii va vor oferi contracost buchetele de menta proaspata, pe care sa o pastrati sub nas pentru a acoperi mirosul puternic emanat in atmosfera.

Tabacaria Chouara vazuta de la inaltime
Tabacaria Chouara

Tabacaria din Fes este atât de faimoasa pentru ca barbatii care lucreaza aici folosesc aceleasi metode de prelucrare a pieilor care erau folosite acum mai bine de 1000 de ani. Pieile de orice fel (bovina, capra, camila sau oaie) sunt prelucrate intr-un mod complet natural in faimoasele bazine “colorate” in forma de fagure atat de surprinse in poze de cei mai “inraiti” pasionati de fotografie. Curtea este „impartita” in doua zone. Intr-o parte exista cazi umplute cu un lichid alb (obtinut prin amestecarea urinei de vaca si a excrementelor de porumbei) unde pieile sunt mai intâi scufundate pentru a se inmuia si curata. Apoi sunt scufundate in cazile colorate si lasate sa absoarba culoarea inainte de a fi intinse la uscat. Vopselele folosite pentru piele sunt naturale: rosul se obtine din mac, albastrul din indigo, galben din sofran (si este cel mai apreciat), verde din menta.

Ce sa vizitezi la Fes in doua zile: Palatul Regal
Printre lucrurile de vazut in Fes este cu siguranta Palatul Regal. Nu puteti accesa cladirea, ci o puteti vedea doar din exterior. Admira frumoasele usi aurii ale fatadei. Rasfatati-va cu fotografii. Palatul Regal este situat in „noua” zona din Fes, Fes El-Jadid. Dar nu va lasati pacaliti, aceasta zona a orasului are sapte secole de viata.

Palatul Regal

Ce sa vizitezi la Fes in doua zile: Moscheea si Universitatea Al-Qarawiyyin
In medina veti gasi, de asemenea, moscheea Al-Qarawiyyin si universitatea, fondata in 859 de Fatima Al-Fihriya. Este unul dintre principalele centre spirituale si educationale ale lumii musulmane si cea mai veche universitate din lume. Conform traditiei, Fatima, fiica unui negustor bogat, s-a mutat aici cu sora ei si s-a alaturat comunitatii emigrantilor din orasul natal Kairouan. Dupa ce a mostenit o mare suma de bani de la tatal sau, a decis sa-i foloseasca pentru construirea unei moschei cu o universitate. Din pacate, non-musulmanii nu au voie sa intre. Stiti ca in jur de 30.000 de volume si 10.000 de manuscrise sunt pastrate in interior?

Ce sa vizitezi la Fes in doua zile: concluzie
Cred ca frumusetea orasului Fes nu este atât de mult determinata de obiectivele turistice bifate pe harta. Orasul Fes te catapulteaza in Evul Mediu si te face sa te scufunzi si sa te pierzi intr-un oras care este puternic inradacinat in traditii. Un oras in care turismul a devenit important si in continua crestere, dar care deopotriva conserva cu sfintenie traditiile.

Un sfat? Mergi la Fes fara prea multe prejudecati. Marocul, ca multe alte tari din lume, nu este potrivit pentru toata lumea. Si nu este potrivit mai ales pentru cei care se simt enervati de localnici si de insistenta lor. Marocul nu este potrivit pentru cei care nu au spirit de adaptare. Adaptare care priveste mai presus de toate un „state-of-mind”, acceptarea diversitatii si “antrenarea” rabdarii, a calmului. Dar nu in aceste lucruri consta cumva frumusetea intreprinderii unei aventuri de calatorie?

Alte articole care te-ar putea interesa despre Maroc:

Chefchaouen. Pierduta in orasul albastru al Marocului

Marrakech. O sinfonie de culori, sunete, arome si gusturi

Maroc. Un ghid de calatorie ALTFEL.

Te astept in lumea mea! Inscrie-te acum la newsletter si vei fi la curent cu toate noutatile Hoinarind prin lume.

Daca iti place proiectul meu nu uita sa dai Like pe Facebook, Follow pe Instagram si un Share acestui articol.

Multumesc!

Comments are closed.