Esti in cautare de informatii in ceea ce priveste vizitarea orasulul Marrakech in 3 zile? Ei bine, esti in locul potrivit.
Imi doream de mult timp o experienta prin Maroc si in toamna lui 2018 mi-am indeplinit aceasta dorinta. Un weekend prelungit si o experienta de neuitat prin orasul Marrakech mi-au dat posibilitatea sa gust putin din cultura si life style-ului marocan.
Marocul este o tara mare si, desigur, exista multe locuri de vazut. In acest articol voi vorbi despre ce sa vezi in Marrakech in 3 zile si sper ca acest articol sa te poate ajuta sa construiesti un itinerariu de calatorie pe care sa il poti lua in considerare pentru o viitoare aventura!
Marrakech in 3 zile: Piata Jamaa El Fna, un loc plin de viata
Indiferent de itinerariul pe care il alegeti pentru a vizita Marrakech, toate drumurile pleaca din piata principala Jamaa El Fna. Efervescenta piata centrala din Marrakech, Jamaa El Fna, va va uimi cu energia sa debordanta.
Chiar de la primele ore ale diminetii aici veti gasi vanzatori ambulanti, tarabe improvizate unde puteti gusta sucuri si smoothie-uri excelente pentru cativa banuti. In fiecare zi artisti de strada si calatori extaziati pasesc in aceasta piata, primii pentru a-si asigura traiul de zi cu zi, ceilalti in cautare de senzational.

Un loc cuprins de un “zumzet” zgomotos, aproape deranjant dar atat de autentic.
Un amestec de culturi, muzica si oameni de tot felul. Fiecare pentru a atrage atentia. Jongleri si muzicieni incanta calatorii si cetatenii care se inghesuie in piata.
Intr-un colt, un batran asteapta ca un trecator sa ii arunce un Dirham in palaria neglijent asezata pe trotuar pentru a incepe sa isi arate maiestria intr-ale viorii.
Putin mai departe, o femeie picteaza pielea alba a unei tinere europence cu henna: un suvenir african tatuat pentru a-l duce la intoarcere acasa.

O cobra dreapta si nemiscata priveste hipnotic al sau dresor.

Maimutele jucause ce va imbie sa faceti o poza.

Acest lucru al maimutelor a fost ceva care m-a afectat profund. Vazandu-le legate cu un guler de fier si un lant, prizoniere ale acestei practici nesabuite de a face fotografii cu calatorii, m-a intristat.
Am vazut jocuri ciudate. Localnici ce joaca un fel de alba-neagra in mijlocul pietii cu maimutele. Am admirat de la distanta aceste indeletniciri si castigatoare erau in cele mai multe cazuri maimutele si ai lor „stapani”. Foarte tentante pentru calatori toate aceste activitati, insa va recomand sa stati cat mai departe si sa nu intrati in jocul lor.
Veti intalni vanzatorii de dinti si proteze expuse pe o foaie de ziar pozitionata meticulos pe trotuar.
La polul opus, localnici ce se opresc si se roaga la cantecul muezinului care rasuna din megafonele multor moschei imprastiate in Medina (medina este centrul vechi al orasului, de obicei partea localizata in interiorul zidurilor fortarete de odinioara).
Pe inserat, acest loc se transforma ca prin magie si devine si mai spectaculos.

Toata piata se umple cu tarabe dedicate street-food-ului. Indrazniti sa pasiti intr-unul din localurile cu terase panoramice situate de jur imprejurul pietii si admirati apusul in timp ce sorbiti un ceai de menta tipic marocan.

Dintre terase va recomand L’Adresse, faimoasa Café de France si Glacier Café.

In ceea ce priveste servirea cinei va recomand sa cititi cu atentie meniul si sa permiteti sa va aduca la masa doar ceea ce ati comand. Eu m-am trezit la finalul unei cine cu un pret piperat intrucat am acceptat si servit gustari pe care nu le comandasem dar pe care le adusesera la masa ca fiind initial „din partea casei”. Am reusit sa negociez cat de cat insa gustul amar a ramas.

Aici orasul da tot ce este mai bun. Pentru mine Jamaa El Fna este punerea in scena a vietii, istoriei si culturii unui popor.
Din acest motiv, Unesco a proclamat-o in 2001 “Intangible Cultural Heritage”.
Marrakech in 3 zile: Souk si cuvantul de aur este NEGOCIATI!
Din Jamaa El Fna este posibil sa intrati in faimosul souk din Marrakech. O incurcatura de alei si strazi pline de magazine care vand de toate pentru toti si se succed fara oprire. De la genti de piele articole de marochinarie, produse alimentare, condimente, fructe uscate, covoare tesute, tesaturi si costume traditionale, cosmetice, felinare si suveniruri de tot felul. Sa te pierzi in souk este usor, dar extrem de distractiv.

Lasa-te ghidat de senzatii, du-te si descopera aleile fara teama!
Vanzatorii pot fi stresanti, da, vor incerca in fel si chip sa va vanda marfa. Pentru a va bucura de aceasta experienta trebuie sa aveti impamantenita in minte ideea ca pur si simplu sunt negustori care din vanzare isi asigura traiul zilnic. Daca manifestati interes pentru ceea ce este afisat, vor incerca sa va convinga sa faceti cumparaturile de la ei si nu de la concurenta ?.

Este posibil sa petreceti mult timp la un magazin pentru a cumpara ceva, deoarece va trebui sa negociati pretul. Face parte din cultura lor! Ati inteles bine, chilipir! Pretul care va fi indicat de comerciant este adesea crescut de pana la 3 ori pretul real. Deci, daca decideti sa cumparati ceva, negociati cu cel mai mic pret pe care l-ati plati, dar aveti grija sa nu fiti jignitor cu oferta voastra. Vanzatorul va lansa o contraoferta si veti face acelasi lucru pana cand se va ajunge la un acord. Tactica „Plec” ar putea functiona. In acel moment, totusi, totul este in mainile vanzatorului. Daca el te„urmareste”, vei fi castigat. In caz contrar afacerea nu se va incheia.

Incercati sa negociati si voi, intrati in jocul lor si la final o sa vedeti ca este chiar distractiv si veti fi foarte incantati cand veti face o afacere buna. Dupa cateva zile o sa vi se para aproape normal. Atentie insa sa lasati aici acest obicei in momentul plecarii spre casa. Asta ca sa nu va treziti ca incepeti sa negociati si cand veti cumpara o paine de la alimentara. Nu face parte din cultura europeana ?.

Un sfat? Daca nu sunteti interesat sa cumparati, dar doriti doar sa vizitati souk-ul, fara a fi deranjati de comercianti, refuzati invitatia categoric si fara a arata prea mult interes pentru bunurile expuse.
Marrakech in 3 zile: Moscheea Koutoubia
Langa piata Jamaa El Fna se afla Moscheea Koutoubia, cea mai mare din Marrakech. Numele acesteia deriva din cuvantul „koutoub” care inseamna carte si este un punct de referinta pentru librariile care au fost candva amplasate aici. Vizitarea interiorului moscheii nu este posibila pentru cei care nu sunt de religie musulmana (cum este cazul fiecarei moschei din Marrakech).

Cu toate acestea, puteti vizita gradinile din apropiere si puteti profita de ocazie pentru a incerca sa faceti cateva fotografii cu minaretul la peste 70 de metri inaltime in spatele vostru.
Marrakech in 3 zile: Palatul Bahia
Cand vizitati Marrakech , nu puteti sa nu includeti in itinerariul de calatorie Palatul Bahia, una dintre capodoperele arhitecturii marocane. Situat in zona de sud-est a Medinei, puteti ajunge cu usurinta pe jos din Jamaa El Fna. Astazi este una dintre cele mai vizitate atractii din Maroc, chiar daca doar o mica parte din cele 8 hectare de constructie este deschisa vizitatorilor. Restul este rezervat familiei regale. Aceasta constructie este formata din peste 150 de camere cu vedere la diferite curti si gradini. Cea mai frumoasa parte a zonei care poate fi vizitata, impreuna cu gradina plina de fantani si plante pestrite, inclusiv banani, este cu siguranta haremul.
Aici au locuit amantele si sotiile marelui vizir Abu Bou Ahmed (care finalizase constructia inceputa de tatal sau). Patru sotii si 24 de concubine au ocupat camerele cu vedere la curtea mare inconjurata de un portic cu coloane si completata de doua fantani.
Ceea ce fac ca acest palat sa fie impresionant sunt decoratiunile: decoratiunile in gips, zelijul (placi de gresie colorate si aranjate in forme geometrice) , tamplaria incrustata si tavanele fin decorate.
Marrakech in 3 zile: le Jardin Secret
Putem spune acum ca aceasta gradina, situata tot in Medina, nu mai este atat de secreta. Acest lucru este dovedit de numarul mare de turisti care il viziteaza. Intrarea costa in jur de 20 de lei. Gradina este plina de plante, iar apa este unul dintre elementele principale ca mai in toata arhitectura marocana. Un frumos foisor decorat fin este situat in partea centrala a curtii interiore.
Aceasta gradina, care a fost recent redeschisa publicului, are de fapt o istorie foarte veche. Dateaza din anii 1500 chiar daca, de-a lungul secolelor, a fost distrusa de mai multe ori. Reconditionata de antreprenorul italian Milano si arhitectul peisagistic englez Stuart-Smith, aceasta gradina intruchipeaza astazi frumusetea arhitecturala tipica a acestui pamant si este bogata in plante precum maslini, citrice si alte specii din intreaga lume. Aici, ca si in alte cladiri istorice din Maroc, predomina culoarea verde, culoarea Paradisului pentru Islam.
Marrakech in 3 zile: Gradina Majorelle
Aceasta minune i-o datoram celebrului pictor francez Majorelle, care a dat si numele acestui monument. Celebrul artist a cumparat-o si a transformat-o in ceea ce este astazi.

Stiati ca albastrul majorelle, nuanta de albastru cu care este pictata cladirea centrala, isi ia astazi numele de la pictor? Aceasta oaza, asa cum a redenumit-o Ives Saint Laurent si partenerul sau Pierre Bergè in 1980, cand au cumparat aceasta gradina, gazduieste o varietate de peste 300 de plante, inclusiv ferigi, bambusi, palmieri, nuferi, iar in interior puteti vizita Muzeul Berber.
Muzeul este format din trei parti si prezinta istoria poporului berber. De la instrumente si obiecte de zi cu zi, costume, bijuterii la arme si instrumente muzicale.
Gradina este plina de colturi fotogenice, desi se poate intampla sa trebuiasca sa asteptati un timp pentru a va putea face fotografia.

Marrakech este o simfonie de culori. Un loc autentic si izbitor de ancorat in traditii si cultura marocana. Atat de vivace si galacios. Aproape “hartuitor” la primul impact. Si totusi atat de memorabil si reprezentativ pentru cultura unui adevarat calator. Lasati-va fermecati si traiti aceasta experienta cu sufletul. Si nu veti regreta!
Articole care te-ar putea interesa despre Maroc
Maroc. Un ghid de calatorie altfel.
Chefchaouen. Pierduta in orasul albastru al Marocului
Fes. Cel mai antic oras imperial al Marocului in 2 zile
Te astept in lumea mea! Inscrie-te acum la newsletter si vei fi la curent cu toate noutatile Hoinarind prin lume.
Daca iti place proiectul meu nu uita sa imi dai Like pe Facebook, Follow pe Instagram si un Share acestui articol.
Multumesc!