Inainte de a pleca in Maroc, nu stiam exact la ce sa ma astept. Aveam o experienta veche prin Tunisia cu multi ani in urma si oarecum eram aproape sigura ca ma voi intalni cu aceleasi clisee de cultura, atitudine si stil de viata. O amabilitate incredibila ce uneori se transforma in scene de talcioc, o negustoreala ce ar putea fi perceputa ca “hartuiala”, zambete largi ce in cateva secunde devin priviri taioase.
Sunt asa numitele “capcane turistice” si oricare dintre calatori ar putea fi un potential protagonist.
Acest lucru se intampla in special in tarile cele mai sarace, unde nivelul de trai redus si oportunitatile limitate ii imping pe unii oameni sa caute o cale de a castiga traiul.
Dar nu va ganditi ca atunci cand calatoriti intr-o tara precum Maroc, toti locuitorii sunt acolo pentru ai insela pe turisti. Exista si multi oameni amabili care sunt cu adevarat dispusi sa ajute fara nimic in schimb.
Si totusi aceste “capcane turistice” exista, dar exista modalitati de a le evita. Important este sa stii cum sa te comporti si modul in care gestionezi astfel de situatii.
In acest articol vom vedea impreuna lucrurile de stiut inainte de a pleca in Maroc si cum sa evitam orice escrocherii.
Indicatii stradale? Nu multumesc!
Una dintre cele mai frecvente capcane turistice din Maroc este aceea a „indicatiilor stradale”. Eu m-am confruntat cu o astfel de situatie chiar din primul moment in care am pus piciorul in afara taxi-ului ce ma adusese din aeroport in apropierea riad-ului unde aveam cazarea. Doi pustani m-au coplesit cu amabilitatea lor si am cazut in plasa. Se poate intampla in timp ce mergeti linistit pe strazile sau aleile din Medina, pe nenumaratele strazi inguste care se impletesc si te fac sa-ti pierzi orientarea. Unii baieti sau barbati cu o atitudine foarte politicoasa va vor propune sa va ajute si sa va insoteasca.

Ei bine, refuza categoric. Modul lor de operare este intotdeauna acelasi: se vor apropia, va vor intreba daca aveti nevoie de ajutor si chiar daca raspundeti nu, vor fi destul de insistenti, va vor spune ca o fac cu placere si ca vor doar sa va ajute. Majoritatea va propun sa va insoteasca, iar daca acceptati, chiar o fac. Dar odata ce ajungeti, va vor cere sa platiti un bacsis pentru “serviciul prestat” (care nu va fi mai mic de 5 €, chiar daca mergeti doar la 100 de metri de drum). Si credeti-ma ca daca refuzati sa platiti, va veti afla in fata maniei insotitorului vostru. Eu am experimentat-o pe pielea mea.
S-ar putea sa va intrebati: care este atunci trucul pentru a evita sa va confruntati cu o situatie similara?
Raspundeti cu un NU categoric si dati impresia ca stiti unde va aflati si ca cunoasteti drumul spre destinatia unde va indreptati (chiar daca nu este asa). Stiu, nu este usor sa pari sigur ca stii drumul cand esti intr-un oras cu strazi complicate precum Marrakech sau Fez. Daca va aflati in pozitia de a cere ajutor pentru ca nu va puteti gasi drumul, incercati sa intrebati negustorii.
Achizitionarea de obiecte de artizanat
Acesta este un alt lucru caruia trebuie sa-i acordati atentie si pe care trebuie sa il stiti inainte de a pleca in Maroc. Adesea vi se va oferi sa cumparati articole de artizanat, produse lucrate manual in Maroc. Dar se poate intampla sa nu fie obiecte autentice. Am vazut produse care pareau sa faca parte dintr-o productie de serie. De la papuci la farfurii, de la obiecte din lemn la bijuterii „de argint”. De la covoare la celebrul ulei de Argan.

Voi incepe prin a spune ca gasirea unor lucruri de calitate nu este usoara, dar nici nu este imposibil. Veti gasi, fara indoiala, magazine cu produse autentice, fabricate manual, in souk. Dar, in acelasi timp, vi se vor prezenta spre vanzare multe produse de origine dubioasa. Un exemplu? Daca doriti sa cumparati ulei de Argan adevarat, incercati-l in provincia Essaouria, zona in care este produs. Astfel veti avea mai putine sanse sa cumparati ulei de Argan amestecat cu alte uleiuri.
Un sfat? Preferati magazinele frecventate de localnici.
Un alt sfat pentru a vizita souk-ul este acesta: negociati! Mereu! Comerciantii vor sa negocieze. Ai grija insa sa nu fii jignitor cu pretul, altfel risti sa-i infurii! Luati in considerare faptul ca adesea cresc pretul de pana la 3 ori fata de cel real si daca sunteti suficient de priceput la negociere, veti putea sa faceti chiar afaceri bune. Nu aratati cat de mult doriti ceva si daca nu puteti obtine pretul dorit, se aplica intotdeauna regula „ok, am plecat! O zi buna!”. Daca te urmeaza incercand sa te convinga, atunci ai castigat.
Lucruri de stiut inainte de a pleca In Maroc: tatuajele cu Henna
O bucata din cultura marocana. Si tentatia de a incerca o astfel de experienta “pe propria piele” este mare. Un suvenir pe care il poti aduce acasa si ilustra celor dragi cu dezinvoltura.
Desenele pe piele realizate cu henna sunt foarte pline de mister si multe domnite si doamne se arata interesate in realizarea unui asemenea tatuaj.
Eu nu mi-am facut un astfel de desen, asadar nu am o experienta directa, insa observand anumite scene surprinse in timpul calatoriilor mele prin Maroc as vrea sa va dau cateva sfaturi.

Daca este un lucru pe care Marrakech m-a invatat, acesta este: stai departe de femeile cu henna! In piata haotica, Jamaa El Fna, veti intalni o multime. Toate au un taburet, o carte cu imagini de tatuaje si preturi, un aer prietenos si amabil.
Va vor intreba daca doriti sa va faceti un tatuaj cu henna si poate veti refuza. Va vor lua mana si va vor desena ceva. Cand veti spune ca nu aveti nevoie de un tatuaj, ele vor raspunde ca, pentru a-si cere scuze, vor termina desenul inceput. Odata terminat desenul, va vor cere sume exorbitante (chiar si 200 Ron). Veti scapa greu de ele si de multe ori va veti trezi in situatii stanjenitoare soldate cu tipete si vorbe adresate fara inteles. Atentie, deci, la preturile afisate deoarece in majoritatea cazurilor se refera la tatuaje foarte mici. Doar dupa ce ti-ai tatuat toata mana,iti vor arata pretul real. Cu scuza ca acestea sunt dimensiuni diferite si, prin urmare, preturi diferite.
Mai mult decat atat, am citit ca ca aceste doamne folosesc adesea cerneala neagra in locul hennei autentice, o cerneala care lasa mai degraba o urma neagra decat maro si care poate duce la alergii severe in zonele tatuate cu multe rani.
Ceea ce va sfatuiesc este sa va informati cu atentie daca decideti sa incercati o astfel de experienta!
Taxi si taximetru
Soferii de taxi din Marrakech, spre deosebire de cei din Fez, nu folosesc niciodata taximetrul. Din acest motiv, amintiti-va intotdeauna sa negociati tariful inainte de a va urca in taxi.
Fotografii cu animale sau persoane in piata Jamaa El Fna
Aceasta este una din “activitatile turistice” care m-a coplesit :(. Va rog sa evitati sa faceti poze cu animalele in Jamaa El Fna. Aici serpii si maimutele sunt expuse pentru a face fotografii suvenir pentru calatorii curiosi. Pe mine sincer maimutele cu lantul prins in jurul gatului m-au induiosat.

Aveti grija pentru ca daca decideti sa faceti fotografii, acestea nu sunt gratuite chiar daca le faceti cu propriul aparat foto. Vor cere bani, nu mai putin de 10 EUR.
Si evitati sa faceti poze animalelor chiar si de la distanta. Ochiul ager al negustorului te va vedea oricum si iti va cere sa platesti. Acelasi lucru este valabil si pentru fotografiile cu oameni imbracati in haine traditionale si dansatori.
Fotografii cu localnici
Intrebati intotdeauna inainte de a face o fotografie cu un localnic. Este o chestiune de respect pentru ca nu toata lumea vrea sa fie fotografiata. Multi vor fi dispusi sa fie filmati, altii nu. Si multi iti vor cere Dirham in schimb. Eu prefer sa intreb chiar daca fotografia nu va mai fi spontana, din pacate.
Lucruri de stiut inainte de a pleca in Maroc: concluzii
Printre lucrurile de stiut inainte de a pleca in Maroc exista unul pe care as dori sa-l sugerez: calatoreste cu sufletul!
Fa-o fara nici o prejudecata, accepta diversitatea si indragosteste-te de fiecare experienta traita!
Pentru ca Marocul este plin de viata, plin de peisaje frumoase si de oameni minunati. Nu veti fi la fel dupa o calatorie in Maroc.
Alte articole care te-ar putea interesa despre Maroc
Chefchaouen. Pierduta in orasul albastru al Marocului
Marrakech. O sinfonie de culori, sunete, arome si gusturi
Fes. Cel mai antic oras imperial al Marocului in 2 zile
Te astept in lumea mea! Inscrie-te acum la newsletter si vei fi la curent cu toate noutatile Hoinarind prin lume.
Daca iti place proiectul meu nu uita sa imi dai Like pe Facebook, Follow pe Instagram si un Share acestui articol.
Multumesc!
Foarte util articolul! Din fericire, înainte de plecarea mea în Maroc în toamna 2019, am citit zeci de articole similare și singura capcană în care am căzut a fost cea a băieților care ne-au condus la Riad. Eram conștienți că nu va fi deloc “for free” dar ne invarteam deja de mai bine de o oră prin Medina și tot nu reușeam să găsim Riadul la care urma să ne cazăm. În rest, totul minunat, întrucât nu suntem fani shopping în vacanțe și nici fotografiatul bietelor animale nu ne-a făcut cu ochiul. Cu taximetriștii e complicat să o scoți la cap dar nu am apelat prea mult la ei. Cu siguranță vom reveni cândva!
Multumesc! Calatorii frumoase!