Stii acele locuri care par aproape rupte dintr-un basm si care par prea frumoase pentru a fi adevarate?
Nu, nu visez. Un loc ca acesta chiar exista si se numeste Chefchaouen. Desi nu foarte accesibil din punct de vedere al localizarii, acest frumos oras montan situat in nordul Marocului a devenit foarte cautat de calatori in ultimii ani. Odata ce pasesti aici este imposibil sa nu te indragostesti.

Cred ca stii deja ca elementul de atractie al acestui loc este fara doar si poate paleta de culori ce-l coloreaza in toate nuantele de albastru, azur si acvamarin, nu?
Am vrut sa vizitez orasele imperiale din Maroc si mi-am dat ocazia sa hoinaresc prin doua orase frumoase: Fes si Marrakech. Dar un turneu in Maroc nu poate fi complet fara a vizita acest oras pictat in albastru.
Chefchaouen: de ce este albastru?
Pun pariu ca ti-ai pus aceasta intrebare: de ce acest oras este albastru? Aceasta este una dintre cele mai populare intrebari despre Chefchaouen. Nu exista o explicatie sigura, ci doua teorii.
Prima teorie este legata de sfera religioasa si de 1471, cand evreii si musulmanii exilati din Andaluzia, au fondat orasul. Conform acestei teorii, Chefchaouen este albastru, deoarece evreii au vrut sa-i dea culoarea Paradisului, sa-si aminteasca de Dumnezeu.
Cealalta teorie este mai practica si priveste insectele. Se pare, de fapt, ca albastrul tine tantarii si mustele departe. Chiar daca nu stim cu precizie de ce a fost colorat in albastru, ar trebui sa le multumim celor care au avut ideea pentru ca au facut din acest loc un taram de basm! Medina lui Chefchaouen este plina de usi si alei albastre.

Chefchaouen – Ce sa vedeti: a va pierde in medina este cel mai bun mod de a o vizita
Medina trebuie cu siguranta inclusa pe lista a ceea ce trebuie vazut in Chefchaoeun.
Este un loc atat de special, incat va sfatuiesc acest lucru: pierdeti-va.

Uitati de harti, de itinerarii stabilite de acasa si de telefonul mobil. Pierdeti-va pe aleile inguste, admirati, cautati cu privirea cele mai pitoresti locuri pe cont propriu.
Medina din Chefchaouen nu are nimic de-a face cu haosul care caracterizeaza Fes sau Marrakech. Intrand in partea veche a orasului veti avea senzatia de a va intoarce in timp sau, in orice caz, de a va afla intr-un loc in care timpul s-a oprit.

Acest mic labirint de strazi in care va veti pierde cu mare placere, este cu adevarat incantator. De la usile tuturor nuantelor de albastru la alei, de la obiectele de vanzare in magazinele mici pana la numeroasele pisici fara stapan care ii populeaza strazile si o fac si mai frumoasa, veti avea multe de vazut si de fotografiat.

Daca la sfarsitul vizitei nu veti putea gasi niciunul dintre cele vazute online, intrebati un comerciant sau un localnic si el va va arata calea.
Un lucru este sigur. Dupa ce ai mers pana picioarele vor da semne de oboseala iti vei da seama ca frumusetea reala a acestui loc sta in micile detalii. Ca nu ar trebui sa fie facuta nici o lista cu ce sa vezi in Chefchaouen, pentru ca fiecare detaliu este deosebit.

Numeroasele pisicile cocotate peste tot. Usile sale. Aleile sale colorate. Atmosfera.
Chefchaouen – Ce sa vedeti: Place Uta-El-Hammam, toate drumurile duc aici
Da, ai inteles bine. In Chefchaouen va puteti pierde fara probleme. Fiecare strada va va duce in piata sa principala, Place Uta-El-Hammam. Aici veti gasi restaurante si cafenele unde va puteti opri pentru un ceai de menta sau puteti servi un pranz intr-o atmosfera relaxanta. Si, desigur, puteti faceti cumparaturi in cautarea celor mai frumoase suveniruri pe care sa le duceti acasa.
Chefchaouen – Ce sa vedeti: priveslistea de la moscheea Bouzaafar
Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le faceti cu siguranta daca va aflati in Chefchaouen este sa-l vedeti de sus. Puteti vedea Chefchaouen de sus de la moscheea Bouzaafar, situata pe un deal. Parasiti poarta de nord-est a orasului si urmati indicatoarele.

Urcati pe poteca care duce la moschee. Drumul desi este in urcare, este la indemana tuturor. Asadar nu va descurajati. Merita cu adevarat sa urci si sa te bucuri de vederea asupra Orasului Albastru al Marocului.
Chefchaouen – sfaturi de vizitare
Daca as fi in locul tau, m-as opri in acest oras pret de doua zile pentru a compensa haosul din Fes. Chefchaouen stie sa dea o pace interioara extrema. Vizita mea a fost cam „rapida”, o singura zi, insa mi-as fi dori sa fi stat mai mult.

Va recomand sa aduceti cu voi haine mai groase decat cele pe care le veti folosi in orase precum Fes si Marrakech, deoarece aici este mult mai racoros. Seara cu siguranta veti avea nevoie de o jacheta, asa ca pregatiti-va de acasa.
Si nu uitati sa aduceti niste bani cash cu voi, deoarece nu sunt sigura ca exista bancomate din care sa retrageti numerar.
In ceea ce priveste fotografiile, fii intotdeauna respectuos fata de oameni si, daca vrei sa fotografiezi pe cineva, cere intotdeauna permisiunea inainte de a face acest lucru. Multi iti vor spune ca nu, stiu asta. Sunt mult mai timizi decat in orasele mari.
Cum se ajunge la Chefchaouen?
Exista doua modalitati de a ajunge la Chefchaouen: cu autobuzul sau cu masina.
Cea mai ieftina cale este cea cu autobuzul insa calatoria dureaza 5 ore. Am auzit ca compania CTM este cea mai bine cotata, dar nu am avut ocazia sa o incerc.
Eu am ajuns de la Fes cu masina cu un transfer organizat de la administratorul guest-house-ului din Fes. Distanta este la aproximativ 200 km de Fes, iar durata calatoriei este de aproximativ 3,5 – 4 ore. Din acest motiv, cei care aleg sa viziteze cel mai vechi oras imperial din Maroc – Fes – includ Chefchaouen in itinerar.
Asadar, daca aveti in gand sa faceti un tur prin Maroc, va recomand sa includeti in itinerariul de calatorie si aceasta bijuterie de oras. Dupa zarva si exuberanta oraselor Fes si Marrakech, putina liniste si relaxare sunt binevenite si va asigur ca Chefchaouen este exact ceea ce aveti nevoie.
Alte articole care te-ar putea interesa despre Maroc.
Marrakech. O sinfonie de culori, sunete, arome si gusturi
Maroc. Un ghid de calatorie altfel
Fes. Cel mai antic oras imperial al Marocului in 2 zile
Te astept in lumea mea! Inscrie-te acum la newsletter si vei fi la curent cu toate noutatile Hoinarind prin lume.
Daca iti place proiectul meu nu uita sa imi dai Like pe Facebook, Follow pe Instagram si un Share acestui articol.
Multumesc!
Superb, unul din motivele principale pentru care mi-am dorit să ajung în Maroc. Noi am folosit bus-ul CTM din Tanger. Sunt ok și ieftine – 60 mad /persoană pe sens. Și da și eu aș fi dorit o zi în plus acolo ?