Jurnal de călătorie

Saò Miguel (Azore). Sinonim cu raiul pe pamant? (partea I)

Azore nu este pur si simplu un loc. Este locul, pe care daca l-ai vazut o data in viata il vei purta mereu in suflet.

Eu l-am perceput astfel acest colt de rai, localizat in mijlocul Oceanului Atlantic, departe de toate dar deopotriva acasa. Acasa pentru ca este pe pamant european, dar o Europa unica, subtropicala, cu plantatii de ceai, banane si ananas. O natura virgina, unde hortensiile cresc spontan, fauna marina este autentica si unde omul traieste in sintonie cu natura pe care o respecta si o conserva cu sfintenie.

Luxul este un cuvant necunoscut, ca de altfel si adjectivul exclusivist. In schimb, exclusiv natural domneste pretutindeni in Azore. Cine paseste pe acest pamant este “lovit” de un ritm de viata lent, simplu, modest, aproape arhaic pentru timpurile pe care le traim si cu care suntem obisnuiti in viata de zi cu zi. Hotelurile de lux sunt aproape inexistente, ca de altfel restaurantele simandicoase si localurile de noapte.

Daca va hotarati sa faceti o experienta in insulele Azore nu aveti de gand sa epatati, ci sa traiti o aventura intr-un loc magic, situat intre doua continente, cu povesti arhaice cu balene si balenieri, lupte epice ale curajosilor marinari cu monstrii apelor involburate, orasele pescaresti care conserva intact spiritul de odinioara si o natura riguroasa.

Un loc misterios ce te va fermeca. Ceata care imbraca aceasta insula amplifica atmosfera de poveste. Fie ca sunt norii bazinelor vulcanice, termele cu apa calda sau apa sarata a Atlanticului, aceasta insula m-a cucerit iremediabil si fara exagerare o pot numi Hawaii-ul european.

Bazinele vulcanice Furnas

Daca nu v-am convins, haideti cu mine intr-un circuit al insulei Saò Miguel.

Saò Miguel – insula florilor si parcurilor incredibile

Nu as vrea sa ma laud, insa am avut ocazia ca de-a lungul anilor sa calatoresc in multe locuri in lume si va marturisesc sincer ca flora de pe aceasta insula este printre cele mai spectaculoase. Este asemanatoare cu cea din Hawaii insa cu o densitate mult mai mare (ceea ce este un plus?) si in stransa competitie cu cea din tarile din sud-estul asiatic.

Hoinareala prin Parque Terra Nostra

Si cred ca v-am convins deja de minunatia de gradina in care va puteti plimba nestingheriti dragi iubitori de natura, de frumos si de viata.  Asta pentru ca pot sa afirm fara exagerare ca aceasta insula este o gradina de la cap la coada.

Hortensiile cresc spontan pe marginea strazilor, autostrazilor, decoreaza terase panoramice si ingradesc campiile. Saò Miguel este supranumita “insula hortensiilor”.

Insula hortensiilor

Parcurile si gradinile amenajate sunt asemenea unui atlas botanic. Palmieri milenari, plante si flori exotice, cascade repezi si impunatoare te vor face sa-ti doresti sa te fi nascut intr-un astfel de loc.

Cascada in Parque National da Ribeira dos Caldeiroes

Parque Terra Nostra este cunoscut pentru multitudinea de colectii de flori pe care le gazduieste, pentru palmierii la umbra carora te vei plimba in nestire, pentru bulevardul Gingko Biloba si pentru piscina cu apa termala.

Colectii de flori Parque Terra Nostra
Palm Avenue vs. Gingko Biloba Avenue

Parque National Ribeira dos Caldeiroes a fost unul dintre acele obiective care nu era inclus in itinerariul meu de vacanta. L-am descoperit din intamplare si marturisesc ca nu regret nici o clipa ca m-am abatut de la drum si am poposit pentru cateva ore si aici.

Cascada Parque National da Ribeira dos Caldeiroes

Cascade impunatoare, flori si vegetatie tropicale la tot pasul, tot sa-ti doresti sa te plimbi in timp ce inspiri aerul umed si parfumat (de la flori!).

Toate aceste minunatii de plante si flori pot si admirate peste tot pe insula, inclusiv pe versantii ce coboara vertiginos spre apele oceanului. Terasele panoramice (Miradouro in portugheza) nu le puteti rata!

Saò Miguel – insula miradouro-urilor

Pe insula, veti intalni la tot pasul aceste terase panoramice – miradouro – de unde puteti admira versantii acoperiti de sol vulcanic sau vegetatie dar si zonele interne ale insulei cu ale sale vai si lacuri spectaculoase.

Miradouro da Ponta do Sossego nu ii puteti rata daca ajunge in Saò Miguel.

Miradouro da Ponta do Sossego (Nordeste)

Situat pe coasta de est a insulei, aceasta terasa panoramica va intampina cu o gradina splendida ca mai apoi sa va ofere panorame de neuitat ale versantilor cu sol vulcanic acoperiti pe acolo de o vegetatie de un verde nemaivazut.

Miradouro da Ponta do Sossego (Nordeste). Gradina cu pisici.

Ca sa nu mai vorbim despre gazdele cu chef nebun de joaca si nu numai (putina mancare nu ar refuza) care va vor intampina: pisici peste tot.

Miradouro da Ponta do Sossego (Nordeste) si ale sale pisici

Miradouro da Nossa Senhora da Paz  este deosebita intrucat este o terasa panoramica la poalele unei biserici cu o arhitectura unica.

Miradouro da Nossa Senhora da Paz

De la inaltime veti putea admira panorama asupra orasului Vila Franca do Campo dar si insula cu acelasi nume. Insula este formata in craterul unui vulcan astazi neactiv si poate fi vizitata luand barca din portul turistic al orasului.

Insula Vila Franca do Campo

Puteti profita pentru a face o baie in ape linistite in mijlocul Oceanului Atlantic in acesta piscina naturala ce se formeaza in interiorul craterului.

Insula Vila Franca do Campo – o baie in mijlocul Oceanului Atlantic

Insa va asigur ca si zona centrala a insulei este captivanta si Miradouro dos Reis va va incanta cu panorama asupra lacurilor Lagoa Azul si Lagoa Verde dar si asupra oraselului Sete Cidades.

Miradouro dos Reis. Lagoa Azul, Lagoa Verde si Sete Cidades

Daca aveti mai mult timp la dispozitie merita sa faceti si parcursul de trekking pentru a admira frumusetea acestui loc.

Cred ca v-am convins ca aceasta insula m-a surprins la fiecare pas si de aceea as vrea sa ma opresc aici cu acest articol cu promisiunea ca vom relua hoinareala prin Saò Miguel in urmatorul articol. Va voi povesti despre o lume a vulcanilor, apelor termale, plantatiilor de ceai dar si despre orasele pescaresti.

P.S. Si ea mi-a tinut companie la Miradouro da Ponta do Sossego!

Pisi s-a luat de ghiozdanul meu!

Te astept in lumea mea! Inscrie-te acum la newsletter si vei fi la curent cu toate noutatile Hoinarind prin lume.

Daca iti place proiectul meu nu uita sa imi dai Like pe Facebook, Follow pe Instagram si un Share acestui articol.

Multumesc!

Comments are closed.